Een eigen huis: de grootste uitgave van je leven. Logisch dat je wat hulp nodig hebt bij het regelen van de hypotheek. Een goede hypotheekadviseur helpt je de juiste keuzes te maken, zodat je prettig kunt wonen. Nu, en over 30 jaar. We geven je 7 tips voor een goede voorbereiding op het hypotheekadviesgesprek.

1. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Het ligt voor de hand: voor een goed advies hebben we een duidelijk beeld nodig van je inkomsten en uitgaven. Ook spaargeld en ander vermogen, een studieschuld of overige leningen zijn van belang. Zet zelf vooraf je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Denk hierbij niet alleen aan de vaste lasten, zoals de zorgverzekering en de boodschappen. Misschien ga je graag op verre vakanties, heb je kostbare hobby’s of wil je regelmatig uit eten blijven gaan? Ook ná het afsluiten van een hypotheek, wil je hier geld aan uit kunnen geven. Hoe beter je weet wat er maandelijks in- en uitgaat, hoe beter je weet welke ruimte je hebt voor woonlasten.

2. De juiste documenten als voorbereiding op het hypotheekgesprek

Bij een inzicht van je inkomsten en uitgaven, horen ook wat officiële documenten. Voor de voorbereiding van het hypotheekgesprek, kun je aan de volgende documenten denken:

  • De meest recente loonstrook en jaaropgave.
  • Pensioengegevens (zie bijvoorbeeld mijnpensioenoverzicht.nl).
  • De meest recente aangifte inkomstenbelasting.
  • Een rekenafschrift van de spaarrekening(en).
  • Opgave van beleggingen.
  • Overzicht van studieschuld en andere leningen.

Je hebt in het eerste hypotheekgesprek niet direct alle documenten nodig. Met je loonstrook of jaaropgave komen we in eerste instantie al een heel eind. Het is natuurlijk wel handig om alles direct bij de hand te hebben.

3. Wat wil je voor hypotheek?

Hypotheken zijn er in vele soorten en maten. Ga je voor lage maandlasten of wil je juist snel zo veel mogelijk aflossen? Wil je zekerheid voor de lange termijn of kies je voor een variabele rente? Hoeveel spaargeld kun je inleggen en tot hoeveel extra wil je kunnen aflossen? Wil je tot je max lenen of liever wat minder? Je kunt alvast bedenken wat je belangrijk vindt. Vervolgens ga je samen met je adviseur deze vragen beantwoorden.

4. Denk na over de toekomst

Een hypotheek is een beslissing voor de lange termijn, tot wel 30 jaar. Het is niet mogelijk om precies te voorspellen wat je de komende 30 jaar wilt, kunt en gaat doen. Het helpt wel als je wat grote lijnen kunt uitstippelen. Heb je een kinderwens? Wil je vervroegd met pensioen? Wil je meer of minder gaan werken? Hoe lang denk je in dit huis te blijven wonen? Dit soort vragen zullen we met je bespreken tijdens het hypotheekadviesgesprek. Handig als je hier vooraf al over nagedacht hebt.

5. Denk na over extra kosten

Van klushuis tot nieuwbouwwoning: ieder huis brengt kosten met zich mee. Het één wat meer dan het ander. Denk vooraf na over verwacht én onverwacht onderhoud als je al een huis op het oog hebt. Misschien wil je nog verbouwen. Heb je naast de maandlasten voldoende geld over om deze kosten te dragen?

6. Overweeg de risico’s

Wat je plannen ook zijn, soms loopt het leven anders. Mocht je inkomen flink terugvallen, bijvoorbeeld omdat je je baan verliest of langdurig ziek bent, dan wil je niet direct hoeven verhuizen. Hier kun je jezelf tegen verzekeren. Koop je samen met je partner? Dan is het belangrijk dat jullie ook nadenken over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden van één van beiden. Het is prettig om te weten dat de achterblijver zich in dat geval geen zorgen om de hypotheek hoeft te maken.

7. Vraag om duidelijkheid

Het is belangrijk om te weten wat wij voor je kunnen betekenen. Vraag gerust door als je iets niet begrijpt. Voel je niet verplicht te doen alsof alles duidelijk is. We leggen je graag uit hoe een bepaalde hypotheekvorm of rentevaste periode in elkaar steekt.

Behoefte aan advies? Loop dan gerust eens binnen bij één van onze vestigingen, onze adviseurs zijn er voor jou.

Bron: RegioBank