Ondanks corona blijft de huizenmarktkrapte aanhouden. Om te voorkomen dat een huis voor je neus wordt weggekaapt door een andere koper, kan het verleidelijk zijn om af te zien van een bouwkundige keuring of een financieringsvoorbehoud. Want ach, het huis ziet er toch goed uit? Maar pas op: dit kan je duur komen te staan. Wij leggen graag uit waarom.

Bouwkundige keuring van het huis

In een koopcontract wordt vaak een voorbehoud opgenomen met betrekking tot bouwkundige gebreken. Dit gebeurt meestal bij oudere woningen. Wanneer die gebreken na een keuring een vooraf overeengekomen bedrag te boven gaan, kan de koper kosteloos onder de koop uit of opnieuw onderhandelen over de koopprijs.
Het gebeurt regelmatig dat kopers afzien van een bouwkeuring zodat ze sneller kunnen handelen. Soms gaat dat fout. Zo werd in een recente zaak een huis verkocht zonder keuring. Toen de nieuwe eigenaar met een aannemer door het huis liep, stelde hij vast dat het garagedak doorzakte. Herstel zou meer dan tienduizend euro gaan kosten. De koper meende dat dit een verborgen gebrek was.
De verkoper was het daar niet mee eens. Hij vond dat de koper het zelf had kunnen zien. De zaak kwam voor de rechter en die gaf de verkoper gelijk. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht en daar was in dit geval niet aan voldaan. De rechter vond het van belang dat het huis 33 jaar oud was en dat de koper bedacht moest zijn op enige ouderdomsgebreken of achterstallig onderhoud.

Voorbehoud van financiering

Voorbehoud van financiering geeft de koper de gelegenheid geeft om kosteloos onder de koop uit te kunnen wanneer de hypotheek onverhoopt niet rondkomt. (De koper heeft echter wel de plicht om zich in te spannen voor die financiering). Desondanks zien kopers regelmatig af van dit voorbehoud omdat ze graag snel handelen. Dit is niet aan te raden: wat als je geen financiering krijgt omdat je arbeidscontract plotseling wordt ontbonden? Of dat je erachter komt dat je ergens nog een krediet hebt dat je even was ontschoten? Is er geen voorbehoud gemaakt, dan zit je aan de koop vast. Ontbinden kost je minimaal tien procent van de koopsom.
Na het kopen heb je drie dagen wettelijke bedenktijd die ingaan na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract. Die periode is echter te kort om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren of een hypotheek rond te krijgen.

Laat je goed adviseren

Kortom: ben je van plan te verhuizen en wil je snel schakelen om de kans dat je achter het net vist zo klein mogelijk te maken? Zorg er dan voor dat je, vóórdat je een bod doet op het huis van je dromen, met een hypotheekadviseur je leenruimte hebt gepaald. Dat versnelt het financieringstraject nadat de vraagprijsonderhandeling heeft plaatsgevonden. Wij helpen je graag