Heb je samen met je partner een huis gekocht op basis van twee salarissen? Of ben je dat binnenkort van plan? Slim, want samen een huis kopen biedt je meer mogelijkheden op de woningmarkt. Maar weet óók dat er een risico aan zit. Wat als een van jullie salarissen wegvalt? Bijvoorbeeld als iemand werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Of nog erger, als een van jullie komt te overlijden. De reden van inkomensverlies is al heftig genoeg. Geldzorgen is dan het laatste wat je wil. Het goede nieuws is dat je er nú al iets aan kunt doen om ervoor te zorgen dat je op zo’n moment een vangnet hebt.

Overlijden

Zes op de tien huizenbezitters heeft zich verzekerd tegen inkomensverlies met een overlijdensrisicoverzekering. Bij overlijden komt er een bepaald bedrag vrij dat de achterblijver kan gebruiken om een stuk van de hypotheek af te lossen of om het maandelijkse inkomen mee aan te vullen. Heb je er nog geen, maar voorzie je dat bij overlijden je partner in financiële problemen komt? Dan is het zeker de overweging waard. De premies zijn voor jonge gezonde mensen erg laag. Ook hoef je niet het hele inkomen te verzekeren. Je kiest een bedrag dat voldoende is voor de achterblijver om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat maakt ook de premie lager.

Werkloos of arbeidsongeschikt

Een uitkering vanuit de WW bij werkloosheid en de WIA bij arbeidsongeschiktheid zorgt ervoor dat je nog wel een inkomen hebt, maar dat is meestal een stuk lager dan het salaris dat je in loondienst had. Toch hebben veel huizenbezitters niets extra’s geregeld. Ga nu vast na of je de bestaande (vaste) maandlasten daar nog wel mee op kan vangen. Verwacht je een tekort, dan zijn er verschillende manieren om daar iets aan te doen.

Breng je situatie in kaart

Breng voor jezelf de financiële mogelijkheden in kaart. Begin eens met de volgende stappen:

  1. Bereken wat je elke maand gemiddeld nodig hebt.
    Loop je betaalrekening door en noteer alles wat je maandelijks uitgeeft. Kijk daarvoor wel naar alle uitgaven van een aantal maanden of een heel jaar om zo een beter gemiddeld beeld te krijgen. Zo vergeet je ook de eenmalige uitgaven zoals vakanties of een grote schilderbeurt niet.
  2. Bekijk wat de financiële gevolgen zijn als jou iets overkomt.
    Maak daarmee opnieuw een berekening van de uitgaven. Wellicht vallen er kosten weg of komen er juist posten bij (denk aan een leaseauto die wegvalt). Zet het resterende inkomen daar tegenover.
  3. Ga na of je de terugval zelf op kunt vangen én voor hoe lang.
    Heb je nog genoeg buffer in de vorm van spaargeld of is je hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Kun je ergens op bezuinigen? En hoe lang heb je recht op een uitkering?
  4. Kun je de terugval (gedeeltelijk) verzekeren en wat kost dat?
    Een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenbeschermer zijn vaak gekozen
  5. Wat is voor jou de beste keuze? Dat kan een verzekering zijn, maar misschien is dat helemaal niet nodig omdat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt of omdat je over een ander vangnet beschikt.

Hulp nodig?

Lijkt het je nogal ingewikkeld of veel werk om dat uit te zoeken? Begrijpelijk. Het is fijn als iemand met je meekijkt naar de verschillende scenario’s die kunnen spelen. Een adviseur die de berekeningen voor je maakt en de verschillende opties voor je op een rij zet. Neem daarom gerust contact op met de adviseur bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.