Run je samen met een of meerdere compagnons een onderneming? Naast de dagelijkse leiding en onderlinge taakverdeling bewaken jullie gezamenlijk de continuïteit en het voortbestaan van het bedrijf. Zijn jullie goed voorbereid voor het geval een compagnon uitvalt door overlijden?
Uitkopen nabestaanden
Mogelijk hebben jullie onderling al afspraken gemaakt voor het geval een van de compagnons komt te overlijden. In een overnamebeding spreek je af dat, mocht dit onverhoopt gebeuren, de overgebleven compagnons het recht hebben om het aandeel van de overleden compagnon over te nemen van de nabestaanden. Zo waarborg je de continuïteit van het bedrijf en voorkom je dat nabestaanden zich met de bedrijfsvoering bezighouden.
Een compagnonsverzekering is een bijzondere vorm van een overlijdensrisicoverzekering. Met de uitkering uit deze verzekering kun je de erfgenamen uitkopen zodat je als bedrijf geen eigen middelen hoeft aan te spreken.
Geschikte vervanger vinden
Eerlijk is eerlijk, sommige compagnons spelen een belangrijkere rol in de organisatie dan andere compagnons. Ze hebben een groter financieel aandeel of beschikken over specifieke capaciteiten die bepalend zijn voor het voortbestaan van de onderneming.
Wordt het ingewikkeld om een compagnon na overlijden te vervangen omdat hij of zij zeer bedrijfsspecifieke kennis heeft? Pas het te verzekeren bedrag bij het afsluiten van een compagnonsverzekering daar op aan. De uitkering van deze verzekering kun je dan inzetten om een geschikte vervanger te vinden.
Polisredactie
Om nadelige fiscale verrassingen te voorkomen, is het belangrijk dat je de verzekering op de juiste wijze inricht. De polisredactie (wie van de verzekerden ontvangt de uitkering bij overlijden) is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming.
- IB-onderneming
Ondernemers die deelnemen in een vennootschap onder firma (vof) of maatschap zijn ondernemers voor de inkomstenbelasting. Deze ondernemers sluiten de compagnonsverzekering in privé af (box 3). De premie is niet aftrekbaar en de uitkering is onbelast.
Door de verzekeringen kruislings af te sluiten kan je heffing van erfbelasting voorkomen.
- Besloten vennootschap
Bij een besloten vennootschap (bv) kan je vanuit de bv de overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Ook is het mogelijk dat de overige aandeelhouders de verzekering in privé afsluiten. Aan beide keuzes zijn voor- en nadelen verbonden.
Voordeel van het sluiten van de verzekering in privé is, bij een juiste polisredactie, dat de uitkering onbelast zal zijn. Een nadeel hiervan kan zijn dat de uitkering aan de langstlevende compagnon(s) kan leiden tot onenigheid over de besteding ervan.
Een voordeel van het sluiten van de verzekering in de bv is dat de premies aftrekbaar zijn voor de vennootschapsbelasting. Nadelen zijn dat de uitkering in het resultaat van de onderneming valt en dat je er dividendbelasting over moet betalen, wanneer je het kapitaal uit de onderneming haalt. Om die reden zal je een hoger bedrag moeten verzekeren dan bij een verzekering in privé.
Periodieke check
In de loop van de tijd kan het belang van iedere compagnon veranderen. Misschien zijn er intussen meerdere mensen die de specifieke kennis in huis hebben of is het financiële aandeel hoger of lager geworden. Het kan ook zijn dat er iets anders in de organisatie is veranderd. Een periodieke check is dan aan te raden zodat je de polis aan kunt passen aan de actualiteit.
Hebben jullie nog geen compagnonsverzekering? Ga dan eens met jouw zakelijk adviseur in de buurt om de tafel. We staan graag klaar om de juiste combinatie voor jullie onderneming samen te stellen. Zo helpen onze oplossingen je vooruit.