Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) kan een zwangerschap een uitdagende periode zijn. Het combineren van je werkzaamheden met de voorbereidingen op een baby kan behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Vooral als het gaat om financiële zekerheid. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om financieel rond te komen tijdens de zwangerschap en de periode na de bevalling. Welke opties heb je?
Zwangerschaps- en bevallingsverlof voor zzp’ers
Waar werknemers vaak terug kunnen vallen op hun werkgever en sociale regelingen, ben je als zzp’er grotendeels zelf verantwoordelijk voor de financiële en praktische kant van een zwangerschap en de periode erna.Je moet als zzp’er zelf meer regelen dan wanneer je in loondienst bent.
Als zelfstandig ondernemer krijg je de mogelijkheid om een ZEZ-uitkering (Zwangerschaps- en Ziektewet) aan te vragen als je tijdelijk niet kunt werken door zwangerschap of bevalling. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn voor de Ziektewet. Deze uitkering vraag je aan via het UWV. Dit kun je doen vanaf 24 weken zwangerschap tot uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum van je verlof.
Bouw een financiële buffer op
Als zzp’er mag je zelf de duur van het zwangerschapsverlof bepalen. Dat brengt voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Als zelfstandige heb je recht op een uitkering die maximaal 16 weken inkomensondersteuning biedt tijdens je zwangerschap en na de bevalling. Je kunt zelf bepalen wanneer je met je zwangerschapsverlof wilt beginnen, tot 6 weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken uitkering. De uitkering bedraagt 100% van het wettelijk minimumloon, maar kan hoger zijn als je in het jaar vóór je uitkering meer inkomsten hebt gehad.
Daarnaast kan het verstandig zijn om extra te sparen en een financiële buffer op te bouwen. Dit is vooral handig wanneer je misschien minder kunt werken door complicaties tijdens je zwangerschap. Zorg ervoor dat je minimaal drie tot zes maanden aan vaste lasten hebt gespaard. Dit biedt niet alleen een vangnet voor onverwachte uitgaven, maar stelt je ook in staat om je werktempo aan te passen zonder direct financiële zorgen.
Daarnaast is het slim om aandacht te besteden aan je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en te checken of je zorgverzekering voldoende dekking biedt voor bevallings- en kraamzorg.
Aftrekken van kosten
Als zzp’er kun je bepaalde kosten die je maakt in verband met je zwangerschap aftrekken van de belasting. Denk aan kosten voor een kraamzorgverzekering of bijvoorbeeld een thuiswerkplek die je hebt ingericht om comfortabel te kunnen werken tijdens je zwangerschap. Het is verstandig om je boekhouding goed bij te houden en met een boekhouder te overleggen welke kosten aftrekbaar zijn.
Flexibiliteit in je werk
De flexibiliteit die het ondernemerschap biedt, kan een groot voordeel zijn tijdens de gehele zwangerschapsperiode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdelijk minder uren te werken of opdrachten niet aan te nemen. Overweeg om op projectbasis te werken, zodat je je werk kunt inplannen rondom je zwangerschap. Dit kan helpen om stress te verminderen en voldoende tijd vrij te maken voor de aanstaande bevalling.
Je netwerk inschakelen
Het is slim om je netwerk in te schakelen. Misschien kan een collega-zzp’er of freelancer (een deel van) je taken tijdelijk overnemen. Zo blijft je bedrijf draaien terwijl jij je op je nieuwe gezinssamenstelling kunt richten.
Daarnaast zijn er diverse platforms en groepen voor zzp’ers waar je tips en ervaringen kunt delen. Dit kan je niet alleen helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten, maar ook bij het uitwisselen van ervaringen met andere aanstaande ouders.
Na je verlof: weer aan het werk
Na de bevalling is het ook van belang om een plan te hebben voor het terugkeren naar je werk. Bedenk van tevoren hoe je de balans tussen werk en zorg voor je baby wilt behouden. Dit kan betekenen dat je (opnieuw) je werkschema aanpast of dat je minder opdrachten aanneemt. Het is slim om met je klanten te communiceren over je beschikbaarheid.
Met een gerust hart jezelf én je bedrijf voorbereiden op gezinsuitbreiding
Een zwangerschap en de periode na de bevalling zijn bijzondere, maar vooral voor zzp’ers ook uitdagende tijden. Door slim om te gaan met je financiën, een buffer op te bouwen en je netwerk te benutten, kun je deze periode soepeler doorkomen. Jouw zakelijk adviseur helpt je graag met onafhankelijk advies op maat. Zo ga je met een gerust hart je zwangerschap en de komst van je kindje tegemoet. Onze oplossingen helpen je vooruit.