Ga je uit elkaar dan heeft dat ook een hoop financiële en fiscale consequenties. Vooral wanneer je samen een eigen woning en kinderen hebt, brengt het behoorlijk wat uitzoekwerk met zich mee. Daar kun je wel wat professionele hulp bij gebruiken.
In 2021 jaar scheidden er zo’n 26.000 echtparen, verbraken rond de 2.600 stellen hun geregistreerd partnerschap en ging een onbekend aantal samenwoners uit elkaar. Dat die ex-partners niet meteen aan de fiscale en financiële gevolgen denken is begrijpelijk, maar kan wel grote gevolgen hebben.
Trouwens, interessant om te weten: er zijn elk jaar twee pieken waarop mensen besluiten om uit elkaar te gaan. In januari en in september. Januari omdat het kort na de feestdagen is, en september omdat het kort na de vakantie is. Allebei momenten waarbij stellen veel samen zijn en de relatie op de proef gesteld wordt.
Fiscale aspecten
De Belastingdienst merkt regelmatig op dat stellen die uit elkaar gaan vaak niet weten hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek van het gezamenlijke huis nadat zij uit elkaar zijn gegaan. Blijft er iemand in de koopwoning wonen? Kan de hypotheek op één naam komen of moet het huis worden verkocht? Ook wachten scheidende stellen vaak te lang met het aanpassen van hun voorlopige aanslag en hun toeslagen. Dit kan ervoor zorgen dat ze deze moeten terugbetalen of niet krijgen waar ze recht op hebben.
De Belastingdienst heeft om die reden een scheidingschecklist gemaakt. Die checklist vind je hier. Het gaat daarin over de fiscale en belastingtechnische aspecten van een scheiding. Het is belangrijk om zo snel mogelijk je nieuwe situatie door te geven aan de Belastingdienst om te voorkomen dat je teveel of juist te weinig toeslagen ontvangt.
Goed scheiden? Laat je begeleiden
Uit elkaar gaan is een heftige gebeurtenis. Veel mensen onderschatten hoe complex de financiële afwikkeling kan zijn. Naast de fiscale gevolgen voor je gezamenlijke woning, belastingaangifte en toeslagen, moet je ook zaken regelen met betrekking tot pensioenrechten, alimentatie en verzekeringen. Het is belangrijk om dit allemaal goed op een rijtje te zetten en te kijken wat precies de consequenties zijn voor je persoonlijke situatie.
Om ervoor te zorgen dat de scheiding goed verloopt, is het verstandig om hulp in te schakelen van je financieel adviseur die je objectief kan bijstaan in deze emotionele situatie. Loop gerust even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt voor persoonlijk advies. Ook dan zijn we er voor jou.