Je stond er misschien niet zo bij stil, maar 1 juli 2023 was een mijlpaal: de nieuwe pensioenwet is ingegaan. Sinds deze dag gaan werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders met elkaar aan het werk om regelingen, waar nodig, aan te passen aan de nieuwe wet. Zodat we in 2027 een nieuw pensioenstelsel hebben.
De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat was aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Want iedereen in Nederland heeft recht op een goed pensioen, ook de generaties na ons.
Het nieuwe pensioenstelsel in een notendop
In Nederland krijgt iedereen een basispensioen, de AOW, ook wel de eerste pijler van het pensioen. Iedereen die met pensioen gaat, krijgt dus maandelijks geld om van te leven. Ook sparen veel mensen voor hun pensioen via de werkgever, dat is de tweede pijler.
Mensen wisselen vaker van baan of beginnen voor zichzelf. Het pensioen is daarmee wisselvalliger. Om aan te sluiten bij de huidige economie en het pensioen voor toekomstige generaties veilig te stellen, zijn de regels rondom het pensioen aangepast. Gelukkig blijft veel gewoon bestaan.
In een notendop betekent dat het volgende:
- Je ontvangt vanaf je pensioenleeftijd AOW van de overheid;
- Je kunt nog steeds pensioen opbouwen via de werkgever;
- Je ontvangt pensioen zo lang je leeft;
- Het nabestaandenpensioen blijft bestaan;
- Ook blijf je meestal pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt;
- Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad, blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.
Wat wel gaat veranderen:
- Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over de inleg (premieregeling);
- Het pensioen kan via de werkgever sneller omhoog. Het wordt beweeglijker en sluit meer aan bij de economie;
- Het nabestaandenpensioen krijgt duidelijke en dezelfde regels bij alle pensioenuitvoerders.
Bereid je voor op je pensioen
Wat de nieuwe pensioenregels voor jou persoonlijk gaan betekenen, wordt de komende jaren duidelijk. Tot die tijd hoef je natuurlijk niet stil te zitten. Je kunt bijvoorbeeld nog extra pensioen opbouwen via lijfrentes of levensverzekeringen. Dat noemen we ook wel de derde pijler van het pensioen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met inzicht krijgen in je financiën en aan de slag gaan met je persoonlijke financiële toekomst.
Financieel gezond. Nu en later.
Het leven is onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren dat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Wat als er iets gebeurt dat je niet zag aankomen? Als je weet hoe je er financieel voor staat, kun je betere keuzes maken en gemakkelijker inspelen op onverwachte situaties.
Bouw je (nog) geen pensioen op of wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn? Laat jouw Veldsink Financiële Foto maken bij het kantoor bij jou in de buurt en weet waar je (straks) aan toe bent.