Door de coronacrisis is het huren van een ‘huisje’, al dan niet in een vakantiepark, erg in trek. Veel van die vakantiewoningen zijn eigendom van particulieren. Het kopen van een tweede woning heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Mocht jij ook overwegen iets te kopen en dat te gaan verhuren, dan moet je met een aantal zaken rekening houden.
Allereerst is daar de financiering. Heb je voldoende middelen bijeen gespaard om de aanschaf zelf te bekostigen, dan geniet het inbrengen van eigen geld de voorkeur boven het aangaan van een hypotheek of persoonlijke lening. Heb je toch een hypotheek nodig, wees er dan op bedacht dat niet alle geldverstrekkers het toestaan dat je de woning verhuurt. Soms zijn er aanvullende eisen of is het aantal dagen dat je de woning verhuurt aan een maximum gebonden.
Veel kopers maken de fout dat ze zich de mate waarin de woning verhuurd zal worden, te rooskleurig voorstellen. Het huisje verhuren in het hoogseizoen is meestal geen probleem. De mei-, herfst- en kerstvakanties zijn ook goede periodes, maar om de woning in bijvoorbeeld maart of november te verhuren wordt al een stuk moeilijker. Houd daar rekening mee als je een begroting maakt van de te verwachte opbrengsten.
Kosten
De tweede woning moet natuurlijk goed worden onderhouden. Kun je dat zelf, dan is dat prima. Maar kun je niet zelf een vloer leggen of de buitenboel schilderen, dan moet je inschatten wat dat ongeveer gaat kosten. Verhuur je je huisje goed, dan merk je dat niet alleen aan de inkomsten, maar ook aan de kosten die het gevolg zijn van het intensieve gebruik. Je bent meer geld kwijt aan onderhoud en alles moet eerder worden vervangen dan je misschien had voorzien.
Als jouw woning deel uitmaakt van een complex of park, dan is er vaak een Vereniging van Eigenaren (VVE) die de gemeenschappelijke voorzieningen beheert. Zo’n VVE kan een forse kostenpost vormen. En is de grond waarop het huisje staat wel van jou? Soms heb je als koper van de woning alleen het gebruiksrecht van de grond. Dat heet erfpacht en hiervoor moet je elk jaar een vergoeding (‘canon’) betalen aan de eigenaar (bijvoorbeeld de gemeente of Staatsbosbeheer).
Verhuren
Wil je je nieuw verworven bezit zelf gaan verhuren? Of lijkt je dat lastig en wil je de verhuur liever uitbesteden? Het mag duidelijk zijn dat het zelf verhuren van de woning over het algemeen meer oplevert. Uitbesteden, bijvoorbeeld aan de exploitant van het vakantiepark waar je huisje is gevestigd, geeft meestal een lager maar wel gegarandeerd rendement op je investering.
De hypotheekrente is niet aftrekbaar. Over de WOZ-waarde moet je vermogensbelasting betalen in Box 3, waar ook de opbrengsten uit de verhuur in terecht komen. Je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen, tenzij de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Let ook op het afdragen van btw. Ondernemers die minder dan 20.000 euro per jaar omzetten kunnen kiezen voor een vrijstelling.
Verzeker je bezit
Verzekeringstechnisch kun je je investering beschermen met een opstal- en inboedelverzekering. Er zijn speciale verzekeringen voor recreatiewoningen op de markt, die vaak ruimere dekkingen bieden als je de recreatiewoning verhuurt. Zo is er soms ook dekking tegen huurderving, wanneer door een schade de woning een tijd niet kan worden verhuurd.
Advies nodig?
Toch liever eerst met een financieel expert in overleg over wat je wel en niet kunt doen? Onze adviseurs staan voor je klaar. Loop gerust eens binnen bij één van onze vestigingen, de koffie staat klaar!