Vroeger ging je met 65 jaar met pensioen en had je een redelijk goed beeld van je toekomstige inkomsten. Met het opschuiven van de AOW-leeftijd, kan het lijken dat je steeds langer door móet werken. Maar dat hoeft niet. Wil of kun je niet tot die tijd wachten, dan zijn er mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan. Met het juiste inzicht en een financieel plan gericht op jouw situatie, bepaal je zelf wat jouw ideale pensioenleeftijd is.

Het begint met inzicht in je financiële situatie

Veel mensen houden de AOW-leeftijd aan als hun moment van pensionering. Tot je AOW-leeftijd doorwerken is geen verplichting. Je mag met pensioen wanneer jij wilt. Of dat ook kán, is afhankelijk van je financiële situatie.

Hoe sta je ervoor op het gebied van je pensioenvoorziening? Wanneer krijg je welk bedrag vanuit AOW, pensioenpotjes en eventueel lijfrente? Zijn er nog andere mogelijke financiële middelen zoals spaargeld of overwaarde op je koopwoning die je kunt inzetten? Kortom: wat heb je nu, wat heb je straks nodig en hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste financiële middelen hebt om met pensioen te gaan wanneer jij dat wilt?

Met pensioen wanneer jij wilt

Laat je jouw pensioen eerder ingaan, dan heeft dat effect op je uitkeringsduur of je maandelijkse inkomen. Het is verstandig om je financiële situatie op tijd in kaart te brengen en te weten welke mogelijkheden je hebt. Welke opties zijn er?

  • Gedeeltelijk met pensioen
    Misschien is je werk (fysiek) te zwaar om te wachten tot je AOW-leeftijd en kan minder werken een oplossing zijn. Door vóór je AOW-leeftijd deels met pensioen te gaan, zijn de financiële gevolgen minder groot en kun je toch al afbouwen. Op deze manier doe je een stapje terug en bouw je ook nog steeds een deel pensioen op. Doordat je een deel van je pensioen al wél laat uitkeren, heb je mogelijk een iets lager maar – samen met je salaris – toch een volwaardig inkomen.
  • Volledig stoppen: tijdelijk hoger pensioen of stoppen met eigen geld
    • Je kunt jouw pensioenuitkering vervroegen (eerder in laten gaan). Per jaar dat je vervroegt kost het gemiddeld6-8% van je oorspronkelijke uitkering. De opbouw stopt daardoor ook eerder, wat betekent dat het maximaal te bereiken pensioen lager wordt.
    • Het kan voordelig zijn om eigen geld in te zetten om de periode tot je AOW-leeftijd te overbruggen. Het kan veel belasting schelen zolang je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Je pensioenuitkering wordt namelijk zwaarder belast. Pas als je AOW krijgt, betaal je minder belasting.

Financieel gezond. Nu en later.

Het leven is onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren dat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Wat als er iets gebeurt dat je niet zag aankomen? Als je weet hoe je er financieel voor staat, kun je betere keuzes maken en gemakkelijker inspelen op onverwachte situaties.

Niet alleen je AOW-leeftijd bepaalt wanneer je met pensioen kan. Jouw financiële situatie en jouw wensen voor als je met pensioen bent, bepalen de mogelijkheden die er zijn om de pensioenleeftijd te kiezen die bij jou past. Laat jouw Veldsink Financiële Foto maken bij het kantoor bij jou in de buurt en weet waar je (straks) aan toe bent.