Een groot deel van de Nederlandse werkenden heeft een inkomen uit arbeid, maar bouwt daarnaast geen pensioen op. Zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van data van het CBS uit 2020. Het gaat hier om zo’n 1,7 miljoen Nederlanders die niet inleggen in een pensioenfonds of een andere vorm van pensioensparen. Heb jij je pensioen goed geregeld?
Aanvulling op de AOW
Het Nederlandse pensioenstelsel is gestoeld op twee pijlers. De Algemene Ouderdomswet (AOW) (eerste pijler) en de aanvulling van een pensioen (tweede pijler). Elke Nederlander heeft recht op AOW vanaf de leeftijd van 66 en 7 maanden (in 2022 – vanaf 2023 wordt dat 66 jaar en 10 maanden). Dit bedrag is in de meeste gevallen een stuk lager dan het laatst verdiende inkomen.
Door het sparen van pensioen zorg je ervoor dat je na je pensionering een aanvulling krijgt op je AOW. Een wenselijke zet, want zo krijg je geen grote terugval in inkomen als je met pensioen gaat. Als je bijvoorbeeld nog studerende kinderen hebt, of een hypotheek moet betalen, is het fijn als je inkomen er niet ineens een stuk op achteruit gaat en je krap bij kas komt te zitten.
Werknemers die geen pensioen opbouwen
Uit het onderzoek van DNB blijkt dat de meeste werkenden die geen pensioen opbouwen, ongeveer voor de helft als zelfstandige werkten, de andere helft in loondienst. Dat is, over het totaal aan werkenden in Nederland gezien, bijna 94% van de zelfstandigen en 13% van de werknemers. Dat is dus het grootste deel van de zelfstandigen in Nederland! Het zijn bovendien vaker personen jonger dan 40 jaar, vrouwen en personen met een migratieachtergrond. Ook werknemers met een flexibel dienstverband en werknemers bij kleine bedrijven bouwen minder vaak een pensioen op.
Werkenden en zelfstandigen die geen pensioen opbouwen, bouwen in het algemeen ook minder ander vermogen op. En daar wringt het. Als je bijvoorbeeld via levensverzekeringen vermogen zou opbouwen (derde pijler), zou je het pensioengat kunnen compenseren. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Daarmee loop je het risico dat je, als je in deze groep valt, na je pensionering in de financiële problemen kunt raken door een terugval in inkomen.
Je eigen financiële toekomstplan
Het lijkt nog zo ver weg, je pensionering. Maar het sparen hiervoor begint nú al. Of eigenlijk het liefste gisteren al, zodat je een mooi potje bij elkaar spaart als je met pensioen gaat. Het is dus belangrijk om inzicht te hebben in je financiën en je persoonlijke financiële toekomst. Bouw je nog geen pensioen op of wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn? Neem dan contact op met de pensioenadviseur bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.