Het verliezen van je partner is een heftige gebeurtenis. In zo’n moeilijke tijd wil je niet dat er bij de nabestaanden zorgen zijn over financiële zaken. Ook al vind je het misschien niet het leukste onderwerp om mee bezig te zijn: het is belangrijk om te weten hoe jij of je partner achterblijft als één van jullie overlijdt. Denk daarom na over elkaars erfenis en leg dit vast in een testament.

Burgerlijke staat: wie is jouw erfgenaam?

Wist je dat je burgerlijke staat invloed heeft op wie jouw erfgenaam is? We leggen het je uit:

  • Samenwonend/latrelatie

    Als je samenwoont met je partner en één van jullie overlijdt, erven jullie alleen van elkaar als dit is vastgelegd. Heb je hierover geen schriftelijke afspraken met elkaar gemaakt, dan erven ouder(s), broer(s) en/of zus(sen) de bezittingen van de overledene. Hebben jullie gezamenlijke bezittingen, bijvoorbeeld de inrichting van jullie huis, dan is het dus verstandig om dit vast te (laten) leggen in een samenlevingscontract of een testament.

  • Getrouwd/geregistreerd partnerschap

    Je partner en jij worden automatisch elkaars erfgenaam als jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan. Ook als er niets is vastgelegd in een testament, erven jullie elkaars bezittingen. De erfenis moet je wel delen met eventuele kinderen.

Daarom is een testament opstellen belangrijk

Waarschijnlijk wil je zelf bepalen wat er met je erfenis gebeurt na je overlijden. Deze wensen leg je vast in een testament. Hierin staat bijvoorbeeld wie je erfgenamen zijn, welk deel zij krijgen en wie het recht heeft om in de woning te blijven wonen.

Zicht op jouw financiële nalatenschap

Houd er rekening mee dat een erfenis niet alleen bestaat uit alle bezittingen, maar ook uit schulden die je achterlaat. En hoe zit het met de erfbelasting? Er zijn veel zaken om over na te denken. Jouw adviseur in de buurt helpt je graag bij al jouw vragen over je financiële nalatenschap. Ook dan zijn we er voor jou.