Van 24 t/m 28 maart vindt de landelijke Week van het geld weer plaats. Tijdens deze week staat financiële educatie aan kinderen en jongeren centraal. Het is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. Dit jaar is het thema ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’. Met dit thema leren jongeren hoe ze verstandige geldkeuzes maken die bijdragen aan het realiseren van hun gelddromen.

Geld is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. In de basisschoolleeftijd doen kinderen vaak al hun eerste aankopen. Oudere kinderen en jongeren hebben vaak een bijbaan en ontwikkelen zo een geldstroom met eigen inkomsten en uitgaven. Financiële educatie leert hen om zelf verstandige geldkeuzes te maken, zodat ze controle hebben over hun eigen geld. Dat inzicht is een belangrijke basis om later hun dromen mee te verwezenlijken.

Gastlessen op school

De Week van het geld is het startsein voor het geven van gastlessen op school. Ook medewerkers van meerdere vestigingen van Veldsink Advies (zelfstandig adviseur van RegioBank) staan voor de klas om leerlingen iets bij te brengen over verstandige geldkeuzes.

Tijdens de interactieve gastlessen Eurowijs komen er diverse financiële onderwerpen aan bod. Afhankelijk van de groep kinderen of jongeren die de adviseur in de klas voor zich heeft, komen er onderwerpen aan bod die aansluiten bij de leeftijdsgroep. Voor de jongsten is dat bijvoorbeeld het herkennen van euromunten en eurobiljetten. Ook wordt er bij de oudere kinderen gesproken over sparen, vals geld, verzekeringen en internetcriminaliteit. De lessen worden aangekleed met korte filmpjes om complexere financiële onderwerpen als digitaal geld, reclames en geldcriminaliteit eenvoudig en visueel uit te leggen.

Ouders als financiële coach

Ook als ouder speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van financiële kennis en vaardigheden. Financiële opvoeding betekent dat kinderen leren sparen, bewuste keuzes maken, geld verdienen maar ook leren om zelfstandig geld uit te geven. Kinderen die op jonge leeftijd met geld leren omgaan, krijgen later minder vaak financiële problemen en zijn weerbaarder tegen geldcriminelen. Daarom is financiële opvoeding ontzettend belangrijk, maar het kan ook best lastig zijn.

De allerkleinsten laat je door middel van educatieve spelletjes en opdrachten zoals deze kennismaken met geld. Oudere kinderen help je door te praten over onderwerpen als (zak)geld, sparen en de gevaren van (online) geld uitgeven.

Laat je kind, onder begeleiding, ervaren hoe je in de praktijk omgaat met geld. Dit kan bijvoorbeeld door het meer betrekken van je kind bij aankopen. Hoe meer ervaring kinderen opdoen met geld, hoe meer ze leren. Het zorgt voor een goede basis voor de momenten waarop ze zelfstandig beslissingen moeten nemen.

Tips

  • Zelf laten betalen met contant geld

Jonge kinderen vinden het spannend (en leuk) om zelf te betalen. Door ze zelf te laten betalen, leren ze dat geld een ruilmiddel is. Het is verstandig om gepast contant geld aan het kind te geven. Anders is het wisselgeld in aantallen munten misschien hoger dan het geld dat wordt gegeven.

Bij pinbetalingen ziet een kind alleen de handeling van een pinbetaling. Er zit geen verschil in de betaling van 5 euro of 500 euro. De stappen zijn precies hetzelfde. Hiermee zien ze niet de waarde van het geld. Dus ga je samen winkelen, pin dan vooraf een bedrag en betaal met contant geld. Hierdoor is het zichtbaar hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel er vervolgens nog over is.

  • Zakgeld geven in verschillende varianten

Geef je jouw kind zakgeld, dan is het verstandig om te beginnen met het geven van contant geld. Bij voorkeur iedere week met verschillende munten. Zo leren kinderen spelenderwijs dat 5x 10 cent hetzelfde is als 1 muntje van 50 cent. Denk ook aan het wisselen van munten uit de spaarpot voor een bankbiljet.

  • Prijzen raden

Een leuke manier van leren omgaan met geld is door samen te kijken welke producten er allemaal op tafel staan is en de prijzen ervan te raden. Welk product is het goedkoopst en wat is het duurst? Of zet de producten op volgorde van prijs. Dit kun je regelmatig herhalen, met andere producten en op andere momenten.

  • Geld verdienen met klusjes

Zakgeld krijgen kinderen zonder dat hier een tegenprestatie tegenover staat. Met klusjes leren kinderen het principe van geld verdienen. Maak samen afspraken over de klusjes die hiervoor in aanmerking komen.

Wil je je kind leren verstandig om te gaan met geld, maar vind je de financiële opvoeding van je kind(eren) toch lastig? Een van onze adviseurs denkt graag met mee en adviseert je om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van geldzaken. Loop eens binnen bij de vestiging bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.