Zoals ieder jaar veranderen er aan het begin van een nieuw jaar allerlei wetten, regels en belastingtarieven. Zo ook in 2021. Hieronder tref je de belangrijkste veranderingen die per 1 januari 2021 gelden, overzichtelijk op een rij.

  • Vermogensbelasting omlaag

    Het heffingsvrij vermogen stijgt van 30.846 euro naar 50.000 euro. Dit houdt in dat je vanaf dit jaar dus meer spaargeld en aandelen mag bezitten zonder daar belasting over te betalen. De vermogensbelasting over het bedrag daarboven gaat wél iets omhoog; heb je tussen de 50.000 en 100.000 euro, dan betaal je bijna 0,6 procent belasting, tussen de 100.000 en 1 miljoen bijna 1,4 procent en boven de miljoen bijna 1,8 procent. (Bij toeslagpartners kunnen deze bedragen met 2 vermenigvuldigd worden). Uiteindelijk zal iedereen met een vermogen tot 220.000 euro minder belasting gaat betalen.

  • Inkomstenbelasting omlaag, arbeidskorting en heffingskorting omhoog

    Het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting gaat wat omlaag; van 37,35 naar 37,1 procent. Dat tarief geldt voor mensen met een bruto inkomen tot 68.507 euro. Tegelijkertijd stijgt de arbeidskorting die werkenden krijgen op hun inkomstenbelasting. Iemand die 40.000 bruto verdient hoeft daardoor 428 euro minder belasting te betalen. Ook de algemene heffingskorting gaat omhoog. Mensen met een inkomen tot 68.507 euro gaan hierdoor minder belasting betalen. Lagere inkomens hebben meer voordeel dan hogere.

  • Ouderenkorting omhoog

    Voor ouderen gaat de speciale korting op de inkomstenbelasting omhoog. Wie meer dan een AOW-uitkering verdient, maar maximaal 49.000 euro, profiteert hiervan.

  • Zelfstandigenaftrek omlaag

    Zzp’ers krijgen voortaan minder korting op hun inkomstenbelasting. De aftrek daalt met 360 euro naar 6670 euro. De komende jaren gaat die in stapjes verder omlaag.

  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting omlaag

    De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is voor werkenden met een kind van 12 jaar of jonger en gaat in 2021 omlaag, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

  • Overdrachtsbelasting omlaag voor jongere

    Informatie hierover vind je hier

  • Hogere hypotheek voor tweeverdieners en afgestudeerden

    Tweeverdieners kunnen voortaan een hogere hypotheek krijgen. Het tweede inkomen telt mee voor 90% in plaats van voor 80%. Een studieschuld gaat minder meetellen voor je maximale hypotheek.

  • Hypotheekrenteaftrek omlaag

    De maximale hypotheekrenteaftrek gaat in 2021 van 46 naar 43 procent. Mensen met een inkomen in de hoogste belastingschijf (> 68.507 euro) kunnen hierdoor minder hypotheekrente aftrekken.

  • Hypotheekgarantie tot 325.000

    Je kan voortaan een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie krijgen tot een bedrag van 325.000 euro. Dat was 310.000. Door die garantie vraagt de hypotheekverstrekker een lagere rente.

  • Huurverlaging vragen

    Huurders in een sociale huurwoning die relatief veel huur betalen, kunnen voortaan eenmalig om een huurverlaging vragen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen waarvan het inkomen gedaald is.

  • Minimumloon omhoog

    Twee keer per jaar, in juli en januari, wordt het minimumloon bijgesteld. Vanaf januari 2021 bedraagt het minimumloon 1684,80 euro bruto per maand. Dat is een stijging van 4,80 euro ten opzichte van juli vorig jaar.

  • Vliegtax ingevoerd

    Vliegtickets worden iets duurder door de invoering van een vliegbelasting. Die bedraagt 7,85 euro en geldt voor iedere passagier die vertrekt vanaf een Nederlandse luchthaven.

  • Belasting op gas omhoog

    De belasting op gas stijgt met bijna 3 cent naar 52,5 cent per m3. Toch gaat een gemiddeld huishouden niet meer belasting betalen, omdat de vaste korting op de energiebelasting met 31 euro stijgt. Wie meer dan gemiddeld gas verbruikt, gaat dus wel meer betalen.

  • Bijtelling elektrische auto omhoog

    Voor een elektrische auto van de zaak wordt de bijtelling 12 procent over de eerste 40.000 en 22 procent over het bedrag daarboven.

  • Aanschafbelasting auto omhoog

    De bpm gaat omhoog voor auto’s op brandstof. Hoe meer CO2 een auto uitstoot, hoe hoger de bpm. Elektrische auto’s zijn in ieder geval tot 2025 vrijgesteld van bpm.

 

Wat betekenen al deze veranderingen precies voor jou?

Dat is voor ieder persoonlijke situatie anders. Onze financieel adviseurs kijken graag met je mee om hier inzicht in te krijgen. Neem gerust contact op met een van onze kantoren.