Het ja-woord is gegeven… jullie gaan trouwen! Een prachtige bezegeling van jullie liefde. Naast het regelen van de grote dag, is het ook belangrijk de financiële veranderingen niet uit het oog te verliezen.
Vóór de trouwdag
Zet de kosten op een rij en bepaal een budget
Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar trouwen kost geld. Zelfs aan een kleine bruiloft hangt een prijskaartje. Weten jullie bijvoorbeeld hoeveel een bruiloft bij het gemeentehuis kost, hoeveel jullie kwijt zijn aan de ringen en wat de kosten zijn voor het vastleggen van de huwelijkse voorwaarden? Pak je groots(er) uit dan zul je je budget goed in de gaten moeten houden.
Denk er dus goed over na hoeveel je wilt uitgeven en hoe je binnen dat vastgestelde bedrag kunt blijven, zodat jullie niet voor financiële verrassingen komen te staan.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen standaard
Als je in Nederland trouwt, trouw je sinds 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al je persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het huwelijk hebt, van jou blijven. Bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk krijgt, zijn wel van jullie samen. Schenkingen en erfenissen die een van jullie krijgt, blijven van degene die ze heeft ontvangen.
Wil je dit anders regelen? Leg dit dan vast bij de notaris. Je kunt daarbij kiezen voor volledige gemeenschap van goederen waarbij alles van jullie samen wordt. Niet alleen bezittingen, schenkingen en erfenissen, maar ook eventuele schulden.
Bij huwelijkse voorwaarden leg je precies vast wat van jullie samen is en wat niet. Als een van jullie een eigen bedrijf start, dan is het verstandig om hiervoor te kiezen.
Als jullie getrouwd zijn
Belastingaangifte
Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt dit doorgegeven aan de Belastingdienst. Jullie staan dan automatisch als fiscale partners geregistreerd. Dit heeft gevolgen voor de belastingen die jullie afdragen of terugkrijgen.
Verzekeringen
Welke verzekeringen hebben jullie momenteel, welke verzekeringen moet je aanpassen of zijn dubbel en kun je opzeggen? Maak een lijst van alle lopende verzekeringen en controleer of ze nog wel actueel zijn. Dit kan jullie veel geld besparen. Woon je al samen vóór het trouwen dan heb je waarschijnlijk een aantal dubbele verzekeringen al aangepast. Toch is het ook dan goed om er eens naar te kijken. Misschien is je inboedel zodanig in waarde toegenomen dat het verstandig is de verzekering daarop aan te passen.
Hypotheek
Hoe is jullie woonsituatie en wat zijn de plannen voor de toekomst? Als de woning van één van de twee is en de ander komt erbij wonen dan is het huis niet automatisch van jullie beiden. Wil je dat wel, dan moet je dat ook bij een notaris laten vastleggen.
Kopen jullie samen een nieuw huis? Dan zijn jullie allebei verantwoordelijk voor de hypotheekschuld.
Bespreek in alle gevallen goed hoe je de hypotheeklasten wilt verdelen en maak hier duidelijke afspraken over.
Pensioen
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, wordt je partner in de meeste gevallen automatisch aangemeld voor het nabestaandenpensioen. Vraag dit voor de zekerheid na bij je pensioenuitvoerder of kijk op je pensioenoverzicht. Denk er samen eens over na: hoeveel pensioen ontvangen jullie en hoeveel is er nodig als jullie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt?
Denk na over jullie financiële toekomst
Je wilt er niet bij stilstaan, maar toch is het belangrijk om je erfenis te regelen. Als jij komt te overlijden, wil je natuurlijk dat je partner goed achterblijft. Als een van de twee partners overlijdt – en er is niets vastgelegd – gaat het vermogen naar de langstlevende partner. In de situatie van bijvoorbeeld samengestelde gezinnen met kinderen uit een vorig huwelijk, dan wordt het al ingewikkelder. Dan is het van groot belang dat je je wensen met betrekking tot jouw nalatenschap vastlegt bij de notaris in een testament.
Daarnaast kan het maken van een Veldsink Financiële Foto ook interessant zijn. Hiermee inventariseert een van onze financieel adviseurs samen met jullie de huidige financiële situatie en brengt een advies uit over de te nemen stappen voor de gewenste financiële toekomst. Neem vrijblijvend contact op met de adviseur bij jou in de buurt.