Jongeren komen steeds meer in de schulden. Een groot deel van de oorzaak blijkt te liggen in het achteraf betalen. Hoe kan dit?
Steeds meer jongeren kiezen voor achteraf betalen als ze online iets kopen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) trok daarom aan de bel. Veel jongeren die uitgesteld betalen, komen in geldproblemen, zo blijkt. Zelfs kinderen raken steeds vaker in de schulden.
Hoe werkt achteraf betalen?
Veel mensen kopen online, bijvoorbeeld bij H&M, Blokker of Mediamarkt. Ze betalen dan via de bekende aanbieders van uitgesteld betalen: Klarna en Riverty (voorheen AfterPay). Je moet vervolgens binnen maximaal dertig dagen alsnog het verschuldigde bedrag betalen. Ben je te laat met betalen, dan komt er een boete bij. Wat het uitgesteld betalen zo gevaarlijk maakt, is dat het moeilijk is om overzicht te houden van je openstaande bedragen. De kans op te laat betalen is groot en dan stapelen de schulden zich op.
De invloed van influencers
Achteraf betalen lijkt onschuldig. Op TikTok, Snapchat en andere social media zijn vaak influencers te vinden die opscheppen over hun uitgestelde betalingen. Maar jongeren zijn nog erg beïnvloedbaar. Ze denken dan al snel dat het zo’n vaart niet zal lopen met hun schulden. Of ze willen de spullen kopen die een populaire influencer aanprijst. Ze gebruiken dan de optie om pas later te betalen, omdat ze – ook al hebben ze er geen geld voor – vanuit groepsdruk toch die hippe sneakers willen kopen.
Een specifieke groep influencers, finfluencers, geven op hun social media accounts financiële adviezen. Deze adviezen zijn vaak niet onderbouwd, onafhankelijk of transparant. Het blijkt uit onderzoek dat tweederde van de jongeren die finfluencers volgen, zich door hen laten beïnvloeden bij een financiële beslissing. En dat is niet altijd het beste advies.
Jongeren weerbaarder maken
Het is dus belangrijk om jongeren bewust te maken van de gevaren van achteraf betalen. Als ze beter begrijpen wat de risico’s van achteraf betalen zijn, kun je ze helpen om weerstand op te bouwen tegen influencers, groepsdruk en impulsaankopen. Zo kunnen ze schulden voorkomen.
Heeft je kind schulden opgebouwd? Of ben je zelf het overzicht kwijt welke schulden en betalingen je nog open hebt staan? Onze adviseurs kijken graag met je mee. Maak daarom gerust een afspraak met een van onze adviseurs. Ook dan zijn we er voor jou.