Er zijn duizenden gratis apps. Waardoor je kind tal van spelletjes kan spelen. Maar welke afspraken heb je gemaakt met je kind over in app aankopen? En weten ze wel wat dat is?
De cijfers op een rijtje
In de meeste huishoudens zijn één of meerdere tablets aanwezig. En 86% van de Nederlanders (ouder dan 12 jaar) heeft een mobiele telefoon. Kinderen hebben toegang tot een tablet of mobiel. En ze gebruiken ze vooral om spelletjes te spelen. Er zijn tienduizenden apps. Veelal gratis. Maar er liggen verleidingen op de loer om je kind toch over te halen tot aankopen.
Wat zijn in app aankopen?
Deze verleidingen zijn verwerkt in zogenaamde in app aankopen. Aankopen om bijvoorbeeld extra levens te krijgen of extra spullen te kopen. En als je kind heel fanatiek in een spelletje zit, het doel bijna bereikt is en voor € 0,89 dit doel haalbaar is, dan is de verleiding erg groot om tot aanschaf over te gaan, met 1 druk op de knop. Kortom; de verleiding is groot!
Hoe leert je jouw kind omgaan met deze verleiding?
Je kunt je kind verbieden om deze apps te downloaden. Alleen leert je je kind er dan niet mee om te gaan. Verleidingen zijn overal, dus het is vooral belangrijk dat je met je kind in gesprek gaat. Leg uit dat als bedrijven iets gratis aanbieden, hier eigenlijk altijd een reden voor is. Bedrijven moeten natuurlijk ook geld verdienen, dus als ze alles gratis weggeven kan een bedrijf niet bestaan. Vandaar dat ze proberen om mensen over te halen tot aan aankoop.
Bewuste aankopen
Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind niet per ongeluk op de aankoopknop duwt, maar bewust een gedeelte van het zakgeld wil uitgeven. Dan is het goed om hier samen afspraken over te maken. De aankopen worden, zolang je kind minderjarig is, namelijk van jouw bankrekening afgeschreven. Spreek samen af:
- Óf je kind online aankopen mag doen van zakgeld.
- Hoeveel geld er mag worden uitgegeven.
- Of je kind moet overleggen voordat een aankoop wordt gedaan.
Aankopen onderling verrekenen
Mag je kind aankopen doen voor een bepaald bedrag? Zet twee aparte potjes neer. Bij voorkeur doorzichtig. Eén potje met de naam van je kind. En één potje met jouw naam. Iedere keer als er een aankoop wordt gedaan, gaat het geld meteen uit het potje van je kind naar jouw potje. Laat de potjes ook bewust een langere periode staan. Zo blijft voor je kind zichtbaar hoeveel geld er is uitgegeven.
Extra hulp
Is je kind nog te jong of wil je je kind extra beschermen? Dan kun je in app aankopen helemaal uitschakelen of een wachtwoord instellen via ‘ouderlijk toezicht’. Zo blokkeer je de mogelijkheid tot aankopen.
Voor meer financieel advies voor je kind(eren), kun je altijd even binnenlopen bij één van onze vestigingen bij jou in de buurt!
Bron: RegioBank