WhatsApp is een hele populaire app die volop wordt gebruikt. Waarschijnlijk gebruiken jij en je kind het ook. Helaas wordt ook WhatsApp steeds vaker misbruikt door criminelen. Hoe? Dat leggen we graag uit.
Gegevens via social media
Het nadeel van social media is dat criminelen gemakkelijk aan gegevens kunnen komen. Zowel aan mobiele nummers als aan gegevens van familieleden of vrienden. Hierdoor kunnen ze relatief gemakkelijk je kind een Whatsapp bericht sturen, waarbij de crimineel net doet of hij een bekende is. Het is verstandig om hierover in gesprek te gaan. Wat deelt je kind aan gegevens op social media? En welke risico’s zitten hier aan?
Hoe pakt een crimineel dat aan?
In het bericht vertelt de crimineel bijvoorbeeld dat de telefoon in het toilet is gevallen en hij daardoor tijdelijk vanaf een ander nummer een berichtje stuurt. Hij vraagt om hulp omdat hij snel een rekening moet betalen of iemand terug moet betalen. Er wordt een betaalverzoek gestuurd, alleen kom je dan niet op een officiële betaalsite, maar op een criminele site. Betaal je, dan hebben de criminelen de bankgegevens in handen.
Ook via Marktplaats
Criminelen verkopen iets via Marktplaats en zodra iemand interesse heeft gaat het contact -op verzoek van de crimineel- verder via Whatsapp. De crimineel vraagt of je voor de zekerheid 0,01 cent wil overmaken. Zogenaamd om zeker te zijn dat het om een betrouwbare koper gaat. Ook hierbij gaat het vervolgens mis.
Het gaat vaak om kleine bedragen en omdat het vertrouwd voelt, is de kans aanwezig dat je kind hier intrapt. Pas achteraf blijkt het hele verhaal niet te kloppen.
Wat kun je doen?
Maak met je kind duidelijke afspraken over WhatsApp en internet in het algemeen:
- Vraag je kind het met jou te delen als hij of zij een ongewoon bericht ontvangt.
- Een aankoop doen via Marktplaats of een andere online verkoopplaats? Kijk altijd mee.
- Vraagt een bekende om geld? Vertel je kind dat het goed is om een extra controle uit te voeren. Bijvoorbeeld door de persoon op het al bekende nummer te bellen.
- Leer je kind dat niet alleen een pincode geheim is, maar dat ook persoonlijke gegevens altijd geheim zijn.
- Banken, politie of andere bedrijven vragen nooit om gegevens. Handig als je kind dat ook weet!
Niet bang maken, wel waarschuwen
Je hoeft je kind niet bang te maken. Maar het is wel verstandig om hem of haar te informeren over de verschillende vormen van geldcriminaliteit. Dan is je kind op de hoogte, voorbereid en weet hij vooral dat hij er altijd met jou over kan praten.
Bron: RegioBank