Vertrek je binnenkort voor een vakantie naar het buitenland? Check dan voor vertrek hoe het zit met de betaalmogelijkheden in je vakantieland. Jaarlijks verliezen Nederlandse vakantiegangers namelijk meer dan 380 miljoen euro aan verborgen bankkosten. Of jouw vakantiebestemming nu in of buiten Europa ligt: door op voorhand het een en ander te regelen voorkom je dat ook je onnodig veel geld uitgeeft. 

Vakantie in Europa

Ga je deze zomer met de auto naar Frankrijk of pak je met het gezin het vliegtuig naar Portugal? Dan kan je gewoon je Nederlandse pinpas gebruiken. Alle Nederlandse banken verstrekken namelijk een wereldpas met het Maestro- of V Pay-logo die je probleemloos in de Europese Unie kunt gebruiken om te betalen of om geld op te nemen. Over het algemeen is dit kosteloos, maar pas op: bij sommige geldautomaten die in handen zijn van private partijen betaal je een toeslag per transactie. Dit wordt aangegeven met een sticker op de geldautomaat. 

Vakantie buiten Europa

Wordt er in je vakantieland niet met de euro betaald? Dan kost het altijd geld om met jouw Nederlandse betaalpas te betalen of geld op te nemen. Hoe hoog deze toeslag is, verschilt per bank. Sommige banken rekenen een vast bedrag per transactie, bij andere banken betaal je een percentage dat bovenop de wisselkoers komt. Wil je geld opnemen bij een geldautomaat, dan is dit bijna altijd duurder dan wanneer je rechtstreeks betaalt met jouw betaalpas. Wie toch contant geld op zak wil hebben doet er verstandig aan te kiezen voor geldopname in de plaatselijk valuta.

Let op: de meeste Nederlandse banken blokkeren jouw pinpas voor betalen en geld opnemen buiten Europa. Deze blokkering kan je (tijdelijk) opheffen via de app van jouw bank of door contact op te nemen met jouw bank.

Betalen met je creditcard

Als je in een winkel of restaurant wilt betalen met je creditcard, dan zitten hier in landen binnen de Europese Unie geen extra kosten aan verbonden. Wil je echter geld opnemen met jouw creditcard, dan betaal je hier – net zoals in Nederland – wel extra voor. Buiten de Europese Unie betaal je altijd een koersopslag. Dit bedrag is meestal hoger bij de creditcard dan wanneer je met jouw pinpas betaalt. Indien je toch contant geld wilt opnemen is het aan te raden dit met je pinpas op te nemen en niet met je creditcard. Gebruik je je creditcard voor het opnemen van geld, dan kost dit gemiddeld €4,50,- per transactie extra (sommige banken uitgezonderd).

7 Financiële tips voor vakantiegangers

  1. Vakantie buiten Europa op de planning? Controleer dan bij jouw bank of je pas het ook buiten de Europese Unie doet. Vaak moet je dit zelf (tijdelijk) activeren.
  2. Zorg dat je weet wat je moet doen als jouw betaalpas gestolen wordt. Sla het nummer van de bank om je pas te blokkeren op in jouw telefoon of download de app van jouw bank. Wordt je pas gestolen? Dan moet je de pas direct blokkeren en aangifte doen bij de plaatselijke politie.
  3. Neem altijd een alternatief betaalmiddel mee, zoals een creditcard.
  4. Pin je in het buitenland, controleer dan bij de geldautomaat of je een extra toeslag moet betalen (dit wordt aangegeven met een sticker).
  5. Houd er rekening mee dat er bij sommige banken een daglimiet geldt.
  6. Controleer bij pinnen in het buitenland of je al het gepinde geld ontvangt. Soms komen hoge bedragen in twee delen uit de automaat.
  7. Heb je na je vakantie nog wat geld over in een vreemde valuta? Dat kan je dit bij sommige banken en wisselkantoren weer inwisselen, maar verstandig is het niet: hier zitten hoge kosten aan verbonden.

Veldsink Advies wenst je een fijne vakantie!