Na een dagje strand keer je je hele tas ondersteboven, maar je pinpas is nergens te bekennen. Erg vervelend, vooral als je in het buitenland zit. Maar geen paniek, met deze stappen beperk je de schade en zet je met een gerust hart de vakantie voort.

1. Blokkeer je betaalpas

Heb je overal gezocht naar je betaalpas, maar kun je hem écht nergens terugvinden? Dan is je betaalpas kwijt. Het is dan zaak om zo snel mogelijk je pas te blokkeren. Pasjesdieven kunnen namelijk in een mum van tijd een betaalrekening leeghalen. Je kunt je betaalpas vaak zelf blokkeren via de app of website van je bank, of door te bellen met de bank.

2. Doe aangifte bij de politie

Denk je dat dat je pinpas is gestolen, bijvoorbeeld toen er iemand tegen je aanbotste? Of zie je via je bankrekening dat er geld is opgenomen met jouw pas? Doe dan altijd aangifte bij de lokale politie, in het land waar je je pas bent kwijt geraakt. De Nederlandse politie mag namelijk geen buitenlandse aangiftes opnemen. Vergeet niet om een schriftelijk bewijs van je aangifte te vragen. Deze heb je nodig voor de verzekering.

3. Meld diefstal of fraude bij je bank

Is er geld van je rekening afgehaald? Neem dan zo snel mogelijk contact met je bank op. Dan wordt er veelal bekeken of je recht hebt op een vergoeding. Heb je een reisverzekering? Meld de diefstal dan ook bij je verzekeraar. Het wisselt per verzekeraar wat en hoeveel er wordt vergoed.

4. Regel emergency cash

Is je betaalpas kwijt, gestolen of kapot en zit je zonder geld in het buitenland? Dan kun je in geval van nood Emergency cash aanvragen. De bank spreekt met je af hoeveel geld je nodig hebt en waar je het kunt ophalen. Het bedrag dat je kunt opnemen is afhankelijk van het saldo op je rekening, en is maximaal € 1.000. Let op: als je het geld ophaalt, moet je jezelf legitimeren.

Betaalpas toch weer gevonden?

Lag je pas tóch gewoon tussen een stapel tijdschriften of onder je luchtbed in de tent? Geen zorgen, gelukkig was de paniek voor niets! Vaak kun je binnen een bepaalde tijd via de bank de blokkering weer op laten heffen. Dit kan vaak al online, maar telefonisch contact opnemen is ook goed.

Ook dan zij we er voor jou

Ga je op vakantie buiten Europa? Vergeet dan niet voor vertrek te checken of je ook kunt pinnen buiten Europa. Bij sommige betaalpassen staat dit niet standaard aan en moet je dit handmatig aanzetten.

Met een gerust hart op vakantie? Laat je goed adviseren, zowel financieel als op het gebied van verzekeringen. Ook dan zijn we er voor jou.