Of je het nu een leuk klusje vindt of niet, het wordt weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Van 1 maart tot 1 mei 2025 kun je aangifte doen over 2024. Als je te laat bent, kun je een boete krijgen. Heb je meer tijd nodig? Dan kun je tot uiterlijk 1 mei uitstel aanvragen en heb je tot 1 september de tijd om aangifte te doen.
Aangifte doen gaat via de website van de Belastingdienst of de belastingaangifte-app of eventueel met hulp van een boekhouder of belastingadviseur.
De Belastingdienst heeft een deel van de aangifte al voor je ingevuld. Controleer deze informatie goed en vul de ontbrekende informatie zelf aan.
Wat heb je nodig?
Over het algemeen hoeft het indienen niet veel tijd te kosten, zeker als er niet veel veranderd is ten opzichte van vorig jaar. Een goede voorbereiding is het halve werk. Pak voordat je aan de slag gaat met de aangifte in elk geval de volgende gegevens erbij:
Persoonlijke gegevens
- Burgerservicenummer (bsn). Ook van je partner en kind(eren) als je die hebt.
- DigiD. Vraag je samen met je fiscale partner een voorlopige aanslag aan? Houd dan allebei je eigen DigiD bij de hand.
- Je rekeningnummer (IBAN).
Inkomsten
Je moet al je inkomsten opgeven, zoals salaris, uitkering of freelance-inkomsten.
- Jaaropgave(s) over 2024. Heb je die (nog) niet ontvangen, gebruik dan je salarisstroken.
- Wanneer van toepassing: ontvangen partneralimentatie.
Betalen, sparen en beleggen
- Jaaroverzicht(en) van je betaal- en spaarrekening(en). Ook die van je partner en kind(eren), als je die hebt.
- Jaaroverzicht van je beleggingen.
- Vergeet ook het jaaroverzicht 2024 van eventuele crypto exchange(s) niet. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ether.
Wonen
De hypotheekrenteaftrek of inkomensafhankelijke combinatiekorting verwerkt de Belastingdienst, deze hoef je alleen te controleren.
- De WOZ-waarde van je huis met peildatum 1 januari 2023.
- Jaaropgave van je hypotheek.
- Valt de aanschaf of verkoop van je woning in hetzelfde jaar, denk dan de ook aan de notarisafrekening.
Aftrekposten
Sommige uitgaven kun je aftrekken van de belasting. Dat is gunstig, want het betekent soms dat je minder hoeft te betalen of zelfs nog iets terugkrijgt. Niet alle aftrekposten zijn bekend bij de Belastingdienst, dus die moet je zelf opvoeren. Dit zijn bijvoorbeeld giften, alimentatie en bepaalde zorgkosten die je niet vergoed krijgt.
Als je in 2024 een huis hebt gekocht, dan zijn er veel kosten die je af mag trekken waaronder advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en kosten voor de NHG-aanvraag.
Heb je een pensioentekort dan kun je een storting in een lijfrente ook aftrekken als de inleg binnen de jaarruimte viel. De Belastingdienst heeft een online hulpmiddel waarmee je kan berekenen hoeveel je mag aftrekken.
- Betalingsbewijzen van giften, betaalde partneralimentatie of studiekosten of zorgkosten die niet vergoed zijn (let op: de eigen bijdrage Zvw, zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag je niet aftrekken).
Andere gegevens
- Leningen en andere schulden
- Betaalde lijfrentepremies
- Overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV)
- Gegevens over dividend
- Alleen wanneer van toepassing: voorlopige aanslag over 2024 en/of de voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over 2024.
Ook goed om te weten
Fiscaal partnerschap
Als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont (en op hetzelfde adres bij de gemeente staat ingeschreven), is de kans groot dat je een fiscaal partner hebt. Je doet dan gezamenlijk aangifte. Dat betekent dat je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten mag verdelen. Drempelbedragen worden berekend op basis van je gezamenlijke inkomen. Als je dat slim doet (laat bijvoorbeeld degene met het hoogste inkomen de meeste kosten aftrekken), heb je de meeste kans op belastingvoordeel.
Recht op toeslag
Het kan zijn dat je recht hebt op toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget. De hoogte ervan is onder andere afhankelijk van je inkomen. Daarnaast zijn er belastingkortingen, zoals de algemene heffingskorting en arbeidskorting die invloed hebben op hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt.
Na de aangifte
Heb je alles ingevuld? Vergelijk je aangifte dan nog even met die van vorig jaar. Is er iets anders, en zo ja: hoe komt dat? Controleer of je alles goed hebt ingevuld en geen (aftrek)posten over het hoofd hebt gezien. Sla het document dan op en klik op ‘Verzenden’. Oeps, toch nog een foutje ontdekt na het verzenden? Geen zorgen, je kunt dit nog aanpassen.
Na het indienen ben je klaar voor dit jaar! Dien je vóór 1 april je aangifte in, dan ontvang je voor 1 juli bericht waarin staat hoeveel je moet betalen of terugkrijgt. Soms doet de Belastingdienst extra controles en duurt het wat langer. Moet je belasting bijbetalen? Dan krijg je een rekening met een betaaltermijn.
Hulp nodig?
Kom je er niet uit met de aangifte? Op de website van de Belastingdienst staat heel veel handige informatie. Ook kun je bellen met de BelastingTelefoon of contact opnemen met één van onze adviseurs voor handige tips! Ook dan zijn we er voor jou.