De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) is per 1 januari 2023 afgeschaft. Daarmee vervalt een mogelijkheid voor zzp’ers om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen, zonder het bedrag meteen apart te hoeven zetten. Wat betekent dit in de praktijk?

Wat is de Fiscale Oudedagsreserve?

Zelfstandige ondernemers die voldeden aan het urencriterium van 1225 uur per jaar, konden gebruik maken van de FOR. Je zette jaarlijks een percentage van de ondernemingswinst opzij en daar hoefde je dan geen inkomstenbelasting over te betalen. Het geld bleef bovendien in de onderneming, het hoefde niet daadwerkelijk apart gezet te worden voor het pensioen. In de praktijk bleek echter dat niet elke ondernemer het geld apart zette, de consequenties vaak niet helder waren en er in veel gevallen helemaal geen pensioen werd opgebouwd.

Wat betekent dit voor mijn opgebouwde FOR?

Zo’n 300.000 ondernemers hebben tot 2023 een FOR op de balans staan. Deze eerder opgebouwde FOR-reserves blijven staan en mogen volgens de oude regels worden afgewikkeld. Je kunt de FOR bijvoorbeeld in een lijfrente storten.

Stop je met ondernemen en heb je nog een FOR op de balans staan? Dan moet je belasting betalen over het FOR-bedrag.

Wat zijn de alternatieven voor de Fiscale Oudedagsreserve?

Gelukkig zijn er alternatieven om een oudedagsvoorziening op te bouwen naast de AOW. Je kunt natuurlijk zelf sparen of beleggen of een oudedagsvoorziening afsluiten bij een verzekeraar of andere aanbieder. Hoe dan ook: er zijn diverse mogelijkheden!

Heb je vragen over jouw financiële situatie? Wil je weten wat je met je bestaande FOR kunt doen? Of wat het beste alternatief is voor jou? Neem dan contact op met je zakelijk adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.